24 Kas 2014

Beyin Gücü

 Beyin gücümüzü kullanabilmemizin birçok temel faktörleri vardır. En temel noktada ise beslenme ve psikolojik dinginlik çok önemlidir. Beyninizin gücünü keşfetmek istiyorsanız aşağıdaki yazıları sizlerle paylaşmak istedim.


 Sağlıklı ve Zinde Beyin İçin Sağlıklı Beslenmeliyiz! 


    Beynimiz araba gibidir.Arabanın çalışması için benin,yağ,antifriz gibi maddelere, beynin çalışabilmesi için glikoz,vitamin, mineral ve diğer önemli kimyasallara gereksinimi vardır.Bir araba enerjisini benzinden, beyin ise glikozdan alır.
   Öğrenmek için beyinde yeni nöronlar veya bağlantılar oluşması gerekir.Bunun için de protein ve yağlara gerek vardır. Beyin için gerekli glikoz, protein ve yağlar yediğimiz besinler sindirilerek elde edilir. Bu anlamda sağlıklı ve dengeli beslenmek,hem zihinsel hemde fiziksel sağlığımız için çok önemlidir.
   Sağlıksız beslenme düşünme ve kavrama yeteneğinin azalmasına ve hafıza kayıplarına neden olur.Uzmanlar dengeli beslenmeyi 5 ana besin grubunda ele alırlar. Bunları bir piramit üzerinde anlatmak istersek piramidin tabanında birinci sırada pirinç, bulgur,makarna,ekmek gibi tahıl ürünleri yer alır.
   İkinci sırada sebze ve meyveler,üç ve dördüncü sırada süt ürünleri,et,balık,tavuk,yumurta,sakatat ve baklagiller ve son olarak beşinci sırada tatlılar ve yağlar gelmektedir.Bu sıralama en sık tüketilmesi gerekenden daha az tüketilmesi gerekenden daha az tüketilmesi gerekenlere doğru yapılmıştır. Burada dengelerin bozulması halinde hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımız olumsuz etkilenir.Özellikle ceviz ve fındığın sinir sistemi;karides ve soğanın dikkat;lahana ve limonun öğrenme, çilek,muz,ve kırmızı biberin mutluluk;havuç,ananas ve avokadonun hafıza üzerinde olumlu etki yarattığı bilinmektedir.
   Bizler beynimizi çalıştırmak için bunlara dikkat etmeliyiz.Bunların daha iyi sonuçlar vermesi için beynimizi de iyi beslemeniz lazım. Bu önerileri dikkate alırsak tıkır tıkır çalışan beynimiz olacaktır.

Hiç yorum yok: